Ik wil hier graag een stukje geschiedenis vertellen over hoe ik begonnen ben met fotograferen en wat ik zoal gedaan heb in de afgelopen jaren dat ik fotografeer.

 

In mei 1984 heb ik mijn eerste fototoestel gekocht, een praktica, een Oost-Duitse spiegelreflex zonder toeters en bellen, geheel handbediening. De enige foto’s die ik tot dan toe had gemaakt waren röntgenfoto’s, ik ben van mijn beroep namelijk radiodiagnostisch laborant. Maar ik wilde in juni dat jaar op vakantie en terugkomen met wat herinneringen op de gevoelige plaat. 

Het begin van een hobby was in de maak. De vakantiefoto’s waren klaar. Dit smaakte naar meer.

 

 Ik ging experimenteren met belichtingen en onderwerpen, (fietsnaven, wasstapels, verkeersborden, bomen, trappenhuizen, noem maar op). Ik ging zelfs zover dat ik de  wielen van mijn fiets haalde om ze in een hoekje van de kamer op de foto te zetten.  

 

Ook met technieken ging ik aan de gang door in en uit te zoomen tijdens het maken van de foto, dubbelopnamen proberen te maken en restjes röntgenfilm te gebruiken als negatief materiaal. Ondertussen volgde ik in de avonduren nog een jaartje de fotovakschool en zat ik bij een fotoclub. 

 

Langzaam maar zeker ontstond er een eigen stijl en voorkeur. 

Lijnen en kleur werden steeds belangrijker. Maar ook iets alledaags op een dusdanige manier fotograferen dat het haast onherkenbaar werd en zo een lijnen- en of kleurenspel laten ontstaan, dat boeiend is om naar te kijken.

 

Ik kreeg goede reacties op mijn foto's en wilde mijn werk ook graag aan anderen laten zien. Exposities volgden, eerst in eetcafés in Tilburg en Vlaardingen, daarna op de Universiteit van Tilburg en het gemeentehuis van Hilvarenbeek en niet te vergeten in het TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg. 

 

In 2008 heb ik voor de lustrum viering van de Shin tai ryu in Tilburg een speciaal voor die gelegenheid samengestelde collectie getoond. Nu hangt er in verschillende huishoudens, maar ook in een directiekamer en in een wachtruimte van een chiropractor werk van mij, ligt er hier en daar een bruidsreportage in de kast en wordt ik regelmatig gevraagd om (ver)bouwprojecten voor een architect te fotograferen. 

 

Voor de Stichting Thuishaven Tilburg maakte ik regelmatig fotoreportages en  hiervan  werden foto’s gebruikt voor publicitaire doeleinden (zo haalde ik de krant nog eens). Sinds januari 2011 is mijn werk ook te zien op de afdeling Radiologie van het ElisabethTweeSteden Ziekenhuis, locatie Waalwijk. In 2016 heb ik een project afgerond voor verpleeghuis Boswijk te Vught waar ik een patio voorzien heb van foto's. Meer hierover kun je vinden onder het kopje Opdrachten.

 

Veel kijkplezier,

Rob Dirksen