Radiologie Afdeling ElisabethTweestedenZiekenhuis locatie Waalwijk.

In 2008 werd ik gevraagd door de organisatorisch manager en radioloog van de afdeling Radiologie van het toenmalige TweeStedenZiekenhuis of ik werk op de afdeling in Waalwijk wilde hangen en zo ja of ik daar dan een idee voor had. Hier kwam "overzicht in detail, een fotoproject voor de afdeling beeldvormende techniek van het TweeSteden ziekenhuis vestiging Waalwijk uit voort. Ik maakte een prospectus met mijn visie hoe de afdeling aan te kleden met door mij gemaakte foto's. 

Na ruim 2 jaar schaven, onderhandelen en budget zoeken is bijna het hele plan tot uitvoering gebracht en kunnen de patiënten en medewerkers genietenvan kunst aan de muur en plafond.

Niet alleen in de wachtruimte en de centrale gang hangen foto's, maar ook in de behandelkamers en de kleedhokjes. 

 

Waarom in kleedhokjes? Juist daar kunnen patiënten zich alleen voelen en de muren op zich af voelen komen. Juist daar kunnen ze wel wat afleiding gebruiken als ze moeten wachten. 

Verder heb ik ook werk hangen in de behandelruimten met de bedoeling de klinische sfeer een beetje te verminderen. 

Ook aan het plafond in de behandelkamers waar je vaak en ook wat langer op een onderzoektafel moet liggen. Ook hier is voor wat afleiding gezorgd.

 

Ik heb ook geprobeerd een link te leggen tussen de foto's die je ziet in de behandelkamer en de kleedhokjes met het soort foto's die er gemaakt worden van de patiënten in die kamer.

-Zo zijn in een "bucky kamer" waar de skeletopnamen en de hart-long foto's genomen worden foto's gekozen van bomen in de winter die zijn takken "skelet" toont. Ook lijkt de detail opname van de kruin verdacht veel op een ouderwetse bronchogram opname waar de luchtwegen op afgebeeld worden.

-De water afvoerwegen, urinewegen, werden op "bucky kamer 2" afgebeeld. Dit werd gesymboliseerd door een luchtfoto van een berggebied met erosiespleten waar water door wegstroomt en zich onderaan de berg verzamelt in een "kelken syssteem" zoals in de nieren. In de kleedkamers foto's van kraakhelder water zoals urine hoort te zijn.

-De mammografiekamer waar borst onderzoek wordt gedaan is een kamer waar een patiënt niet graag komt. Daarom heb ik, als tegenpool voor dit beladen onderzoek,  gekozen voor bomen, vol leven, met zonlicht, schijnend dor de bladeren. 

- Hardheid van de botten, daar draait het om in de "dexa kamer". In deze kamer waar de botdichtheid in de wervelkolom van de patiënt gemeten wordt, lijkt mij een vergelijking met de zeewering wel op zijn plaats. De basaltblokken zorgen voor de stevigheid in de dijk. Komen hier zwakke plekken in, dan wordt de kans op breken groot. Op het plafond is een foto te zien van een vogel.

-Op het plafond van de "ct kamer" is ook een vogel te zien. Aan de muur en in de kleedhokjes foto's van hoe de natuur structuren in plakjes snijdt zoals de ct het menselijk lichaam in plakjes afbeeld.

-Op de internekamer kijkt de radioloog onder doorlichting naar bewegende beelden, o.a. naar een patiënt die contrast doorslikt en door de slokdarm in de maag valt. Op de foto's een waterval, water vallend in de rivier.

-De echokamer. Harde materialen zoals nierstenen, galstenen en ribben geven op een echo slagschaduwen. Het geeft een affect als water wat langs een steen stroomt op het strand en wat veroorzaakt nog meer een rimpeling in het water?

-In de bekijkruimte van de radiologen komen alle informatiestromen samen, het hart van de verslaglegging. Gewend om foto's in negatief te bekijken, hier een foto van een stroomgebied in de negatief kleuren afgedrukt.

-Verder in de wachtruimte, centrale gang en administratie mooie natuuropnamen, maar toch ook weer een beetje een zoekplaatje, van wat is het nu. Op een röntgenafdeling is men tenslotte altijd aan het zoeken naar wat het is wat men mankeert.

 

Hieronder  zijn de foto's te zien, in de volgorde zoals zojuist besproken.

 

N.B.

Wegens verbouwingen zijn niet alle foto's meer te zien op de afdeling Radiologie.